Prevenirea bolilor in cresa

Invata copilul sa nu renunte

Prevenirea răspândirii bolilor in cresa

Atunci când alegeți o institutie  de îngrijire pentru copilul dumneavoastră, nu uitați să luați în considerare un  factor crucial: care este politica cu privire la copiii bolnavi? Ori de câte ori copiii sunt împreună, riscul de răspândire a bolilor infecțioase exista, in special in randul sugarilor si copiilor mici, care sunt susceptibili de a pune mâinile și jucăriile lor în gura și apoi si le împart.

Pentru a reduce riscul de imbolnavire, o conditie obligatorie la intrarea in colectivitate o reprezinta vaccinarea împotriva bolilor transmisibile infecto contagioase, cum ar fi rujeola, oreion, rubeola, varicela, difteria, tetanosul, tusea convulsiva, poliomielita, hepatita B, Haemophilus influenzae tip B (facultativ), pneumococ (facultativ), hepatita A.

Chiar dacă copilul dumneavoastră are toate aceste vaccinari, el poate dobandi alte boli infecțioase „comune”, cum ar fi banalele  raceli, dureri în gât, tuse, vărsături, diaree, cauzate de virusurile responsabile (virusul sincitial respirator, entero si adeno virusuri).  De fapt, cei mai mulți copii care frecventeaza cresa/gradinita  dezvolta intre 8 si 12 episoade de raceala pe an. Episoadele diareice au loc o dată sau de două ori pe an.
Asigurați- vă că veți obține răspunsuri la urmatoarele  întrebări inainte de a inscrie copilul la o cresa:

  • Când copilul aflat la cresa  se imbolnaveste  vei fi anunțat în timp util ?
  • Copilul bolnav va fi scos din grupa si tinut separat intr-o „camera de carantina”, supravegheat  si  ingrijit de o persoana calificata pana cand va fi preluat de catre parinti?
  • Exista asistenta  medicala permanenta in unitate ?
  • Ce metode se folosesc pentru dezinfectia suprafetelor si  jucariilor, a mesei de schimbat scutecul ?
  • Exista la baie prosoape de hartie de  unica folosinta pentru personal / copii ? Are fiecare copil prosopul sau?
  • Exista grup sanitar separat pentru personal?
  • De cate ori pe zi se improspateaza aerul in  incaperile de clasa?
  • Inaltimea salilor de clasa : este un cubaj de aer corespunzator? (cubajul este cel mai important, nu  suprafata camerei).

Puteți contribui si dumneavoastra  la prevenirea raspandirii bolilor infectioase prin pastrarea acasa a copilului in urmatorele cazuri:

–  Febra (cu exceptia febrei din cadrul  eruptiilor dentare)

–  Diaree (scaune semilichide sau apoase)  sau scaune care contin sânge sau mucus
–  Vărsături: 2 sau mai multe episoade pe parcursul ultimelor 24 de ore
–  Răni /afte +/- salivatie, cu excepția cazului cand sunt de cauza  necontagioasa
–  Impetigo (o infectie a pielii cu eruptie) până la 24 de ore după ce a fost început tratamentul
–  Paduchi  (până după un tratament adecvat a fost dat)
–  Scabia (o condiție mâncărimi ale pielii provocate de acarieni) până după tratament a fost dat
–  Orice semn /simptom care sugerează posibila prezență a unei boli mai grave (febra, apatie, plâns persistent, iritabilitate sau dificultăți de respirație)

Chiar și cu toate aceste măsuri de siguranță, este probabil ca unele infectii sa se răspândeasca deoarece in cazul anumitor infectii bacteriene sau virale copilul poate fi contagios cu una sau mai multe zile inainte de aparitia simptomelor. Din fericire, nu toate bolile sunt contagioase (de exemplu infectii ale urechii). În aceste cazuri, nu este nevoie de a separarea copilului bolnav  de ceilalti copii. In acest caz trebuie sa va asigurati ca i se poate continua tratamentul, in cadrul cresei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Prevenirea bolilor in cresa, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Print Friendly, PDF & Email