Dragostea la adolescentiDragostea la adolescenti este un subiect destul de greu de abordat. Copiii in perioada premergatoare adolescentei sau adolescentii se pot indragosti foarte usor si pot suferi foarte mult. Si asta pentru ca nici cei mari nu stiu cum sa le explice sau cum sa actioneze in anumite situatii. Deoarece dragostea la adolescenti este un subiect delicat, framantarile emotionale sunt confuze si fara o baza bine cladita la personalitatea copiilor, pot avea loc diverse, nenumarate si inimaginabile situatii.

Dragostea la adolescentiDeoarece una dintre cele mai importante, daca nu definitorii trasaturi ale fiintei umane, o constituie partea emotionala, trairile interioare pe care stim sau nu sa le controlam, acest capitol este unul extrem de valoros din punct de vedere psihologic. Cei care sunt interesati de acest subiect ( adica toti), ar trebui sa plece de la premiza ca exista doua cai pe care le poti parcurge. Dragostea la copii poate reprezenta un drum drept, in care te intalnesti cu persoana potrivita, in care totul reprezinta un lucru serios, dragostea adevarata si implicarea jucand un rol important. Sau, poti avea o viata zbuciumata, mai mult neagra decat roz, in care mergi la intalniri fara noima, consideri dragostea o joaca, astfel avand parte de mult dramatism si lacrimi, stari confuze, lipsa respectului de sine, relatii abuzive, parteneri care preiau controlul asupra ta.

Dragostea la adolescenti inseamna descoperire. La varsta adolescentei, o prima intalnire reprezinta o curiozitate. Atat din prisma celui in cauza, cat si din partea celor mai mici, frati, surori. Astfel, este cunoscut faptul ca adolescenta este marcata de mult dramatism, idolatrizari ale persoanelor de sex opus, imagini divinizate, fotografii lipite pe pereti, de indragostiri rapide si de despartiri si mai rapide, scene de gelozie, spionaj si pareri contradictorii despre aceeasi persoana, la un interval scurt de timp.

Starile de ezitare si capriciile fac parte din viata de adolescent. Inca nu ai abilitatea de a-ti comunica sentimentele, deci totul este trait la o intensitate maxima, luand proportii uriase. Ai dreptul sa fii asa. Nimeni nu-ti cere sa ai o relatie de la 15 ani pentru tot restul vietii.

Poti sa te astepti la un comportament ridicol, condimentat cu greseli specifice varstei precum replici nepotrivite sau sa intri in carapacea ta, din cauza timiditatii, atat de mult, incat sa nu fii in stare sa scoti o vorba.

In alta ordine de idei, as putea nominaliza cea mai mare greseala pe care tinerii o fac cand au o intalnire si le place persoana cu care au ies : devin foarte rapid obsedati, dependenti de ea. Noi ca parinti trebuie sa avem grija ca dragostea la adolescenti sa se dezvolte la perioada potrivita, sa fie un lucru normal si sa nu ii impunem copilului limite incorecte ci sa fim corecti cu el. De ce are nevoie copilul tau? De atentia ta, de sfaturile tale si de o comunicare directa si calma, fara certuri sau reprosuri. Pentru ca adolescentul simte ce simte si nu il poti opri, poti doar sa il convingi de anumite lucruri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Dragostea la adolescenti, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Print Friendly, PDF & Email