Dezvoltarea tehnologiei: ce stim si ce nu stim?

Teamnet

Firme precum Google, Teamnet si altele lucreaza constant la dezvoltarea de noi tehnologii. Spre exemplu, Teamnet international are la baza dezvoltarea de proiecte in care se investesc destul de multi bani. Teamnet Romania poate fi considerata unul dintre jucatorii mari pe piata tehnologiei. Google planuieste sa integreze camere foto in structura lentilelor de contact. Referitor la tehnologie, nici nu a inceput bine isteria Google Glass in Romania, ca cei de la Google si-au dezvaluit si alte planuri la acest capitol al experientelor vizuale. Unul din cele mai noi, iterat la inceputul lui 2014, are in vedere dezvoltarea unor lentile de contact inteligente, care ar putea monitoriza in permanenta nivelul de glucoza din sange al persoanelor suferinde de diabet de tip 2. Acestuia i se adauga intentia de a crea si o lentila de contact cu camera integrata, care sa ajute persoanele cu deficiente de vedere.

Lentila ar trebui sa functioneze foarte simplu: o camera foto de dimensiuni extrem de mici va fi plasata intr-un colt al acesteia. Astfel campul vizual nu va fi obstructionat in nici un fel. Printr-o simpla clipire purtatorul acesteia va putea sa activeze senzorul camerei foto. Datele obtinute pe aceasta cale vor fi procesate pentru a recunoaste o serie de caracteristici precum chipurile, culorile, lumina, miscarea si chiar si anumite obiecte.

In caz ca te intrebai de ce ar fi nevoie de o astfel de lentila cu camera foto integrata cand avem deja Google Glass, raspunsul este logic. Lasand la o parte faptul ca eficienta popularului Google Glass inca este discutabila, astfel de lentile de contact prezinta un avantaj major – acela ca sunt atasate direct corneei, putand urmari miscarile precise le ochiului. Astfel vor fi reperate chiar si cele mai mici elemente ce tin de vederea periferica! Dar inovatia merge si mai departe, pana in punctul in care aceasta lentila se poate afla in conexiune cu un smartphone. Acesta din urma poate fi utilizat pentru a formula si a transmite mesaje in conformitate cu elementele vizuale reperate. In cazul in care, sa spunem, cel care le poarta este pe punctul de a se angaja intr-o traversare, smartphone-ul, primind informatii de la camera de pe lentila, poate emite un semnal sonor indicand prezenta traficului si faptul ca traversarea in acel moment este riscanta! In mod evident, un alt semnal sonor va fi emis atunci cand traversarea se poate efectua in conditii de siguranta.

O alta aplicatie ar fi aceea de a putea recunoaste chipurile unor prieteni sau membri ai familiei, prin scanare faciala si comparatie cu o baza de date prestabilita. Dar una dintre cele mai interesante aplicatii poate fi aceea de a identifica infractori sau persoane date in urmarire, prin aceeasi tehnica de scanare faciala. Prin urmare, aceasta lentila nu va fi dedicata exclusiv celor cu deficiente de vedere. La fel de bine va putea fi folosita de cei care vor sa faca poze frecvent, in regim hands free. Dezvoltatorii spera sa poata introduce si functia de zoom, reducand considerabil nevoia de a purta ochelari pentru apropiere. Momentan proiectul se afla in faza teoretica. Desi cererea de obtinere a patentului pentru design a fost formulata  inca din 2012, nu se stie cand va deveni acest produs disponibil pe piata.

Referitor la ceea ce putem vedea, Teamnet international lucreaza la dezvoltarea de drone, avand ca scop crearea si dezvoltarea de sisteme informatice. Teamnet Romania lucreaza la un proiect ce implica drone tactice militare. Dronele Teamnet sunt destul de speciale, avand un blindaj care practic le ofera posibilitatea aplicabilitatii in domeniul militar.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Dezvoltarea tehnologiei: ce stim si ce nu stim?, 10.0 out of 10 based on 1 rating