Cum sa nu cresti un copil rasfatatCopii sunt extrem de inteligenti, atata timp cat ii lasi sa se exprime liber. Cand un copil devine incapatanat, de multe ori parintilor le vine mai usor sa cedeze in fata insistentelor lui decat sa isi mentina o pozitie ferma. Un copil poate deveni rasfatat foarte usor, nu ii ia mult timp sa isi schimbe comportamentul si sa creada ca totul i se cuvine atunci cand se cedeaza la insistentele, plansetele sau tipetele lui. Daca cedezi, copilul va sti ca poate sa obtina ce vrea si va cauta intotdeauna mijloace sa te faca sa cedezi si niciodata nu iti va face pe plac decat daca vrea el.  De obicei copii care obtin ce vor tot timpul, sunt laudati excesiv sau recompensati prea mult devin rasfatati. Trebuie sa ai grija in drumul spre dezvoltarea copilului tau, sa nu cedezi la insistentele lui, sa nu il lauzi prea mult, chiar daca iti vine sa plangi de bucurie cand ii vezi rezultatele bune. Daca il lauzi prea mult, copilul se va lasa pe tanjeala si nu va mai fi provocat sa obtina anumite rezultate, cel putin cand este mic, pana in varsta de 10 ani. Trebuie avut foarte mare grija cu extremele, orice daca este dus la extrem nu mai da rezultatul scontat.

1. Invata-l pe copilul tau sa coopereze. Copilul trebuie sa inteleaga in ce consta cooperarea, trebuie sa invete sa te asculte. Abordeaza situatiile ca pe o provocare: mersul la magazin, mesele, culcarea, absolut orice situatie pe care copilul nu o agreeaza poate deveni o provocare. De asemenea ca sa inveti copilul sa coopereze si sa te asculte, trebuie sa ii castigi respectul. Fii ferma, tine-te de cuvant, nu ii spune ca trebuie urgent sa faceti un lucru in cazul in care se mai poate amana cu 10 minute. Este foarte important ca micutul sa aiba incredere in tine, sa te vada solutia problemelor lui si atunci cooperarea va deveni mult mai usoara.

2. Nu lauda copilul in exces. Nu il lauda excesiv pe micutul tau la orice lucru bun pe care la facut. Lauda trebuie sa fie pe masura eforturilor lui, daca vezi ca ii este greu sa duca la bun sfarsit o actiune, insa totusi obtine rezultatul dorit, atunci este momentul sa il laudati mai mult si chiar sa sarbatoriti.

3.  Nu ignora regulile cand va simtiti relaxati,este foarte important ca micutul sa inteleaga ca regulile trebuie respectate si cand va jucati, si in societate, si in familie, oriunde. Poti face totusi uneori exceptii, insa mereu trebuie sa specificati cand se face o exceptie si aceste exceptii nu trebuie sa fie prea dese. Odata pe saptamana este suficient.

4. Lasa copilul sa faca fata schimbarilor– nu trebuie sa il coplesiti in momentul in care are loc o schimbare in viata voastra. Oricat de importanta este schimbarea, copilul trebuie sa se adapteze si cel mai bun mod este sa il ajutati vorbind cu el, explicandu-i ce anume s-a schimbat, din ce motiv si spunandu-i ce asteptari ai de la el si ce vei face si tu in continuare. Comunicarea este foarte importanta si aduce rezultate remarcabile in dezvoltarea copilului tau. Fii prezent cand are nevoie de tine, fii disponibil si lasa-l sa si planga daca simte nevoia, explica-i ca are dreptul sa fie suparat daca nu ii convine ceva, insa explica-i si faptul ca daca e suparat asta nu inseamna ca are dreptul sa faca absolut tot ce vrea.

5. Adapteaza regulile la varsta copilului, nu trebuie sa fie nici prea multe reguli, insa nici sa lipseasca cu desavarsire regulile sau sa se incalce aproape de fiecare data. Explica-i copilului pentru ce sunt regulile, de ce este bine sa le respecte, spune-i ca toti avem niste reguli si arata-i ca si tu te supui anumitor reguli. De asemenea tine cont ca trebuie sa respecti si tu anumite reguli daca ii ceri acest lucru copilului tau, pentru ca in momentul in care copilul vede ca doar el este cel care respecta anumite reguli, iar parintii nu le respecta, i se va parea incorect si se va simti nedreptatit.

6. Fa front comun cu partenerul sau cu familia *(depinde de caz). Daca cel mic isi da seama ca tu nu esti de acord cu un lucru si ca nu cedezi,  va incerca sa il convinga pe un alt membru al familiei sa ii devina aliat, si daca respectiva persoana cedeaza, tu nu vei realiza nimic in scopul pe care ti l-ai propus.

7. Invata copilul sa se mentina ocupat. Invata-l sa nu se plictiseasca. Daca tu ai momente cand nu esti disponibil ca parinte, nu trebuie sa il lasi in fata televizorului sau calculatorului pe cel mic. Invata-l sa se joace singur (sa picteze, sa deseneze, sa construiasca) si cumpara-i jucarii educative, care sa il mentina ocupat. Cumpara-i jucarii care sa il provoace, sa ii ia timp sa descopere sau sa finalizeze anumite actiuni, pentru a=i mentine interesul si a-l mentine ocupat mai mult timp.

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Cum sa nu cresti un copil rasfatat, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email