Cum sa determini copilul sa vrea sa inveteCum determini copilul sa inveteCopii sunt curiosi din fire. Majoritatea vor sa stie lucruri, sa afle motivele din spatele oricarui mecanism, sa inteleaga lucrurile. Unii mai mult altii mai putin. Unii sunt atrasi de anumite domenii, altii nu. Noi ca parinti trebuie sa descoperim din timp aceste lucruri pentru a sti cum sa ii determinam sa invete. Copiii vor sa invete, asta este clar. Insa ei au nevoie de incurajarile noastre, au nevoie de sustinere si uneori de recompense. Si la recompense nu ma refer la cele materiale, ci la recompense prin incurajari, laude si respect. Copiii stiu ce inseamna aceste lucruri, chiar daca nu le inteleg ei le simt. Trebuie insa sa existe un echilibru, nu trebuie sa laudam copilul excesiv, insa nici sa nu il laudam deloc. Pentru ca daca nu il laudam deloc, el va vedea inutil procesul de evolutie a sa. Va considera ca indiferent ce face, tu ca parinte tot nu esti multumit de el. Si atunci intervine stagnarea.

Explica-i copilului ca este important sa invete, pentru ca astfel va intelege lucrurile si ii va fi mult mai usor in viata. Nu pune accentul pe bani, explica-i ca familia este pe primul loc si ca degeaba are bani multi si jucarii daca nu are familie, daca nu are cu cine sa imparta lucrurile, jucariile, etc. Ca sa determini copilul sa invete trebuie in primul rand sa faci din invatare o joaca. Jucandu-te cu cel mic, explica-i anumite lucruri. Invata-l ce inseamna diverse lucruri, la ce folosesc, da-i exemple din viata cotidiana, asemuieste actiuni din joc cu actiuni din viata reala. Lasa-l sa se exprime liber, sa afli exact ce gandeste ca sa stii cum sa il determini sa invete.

Discutand cu el despre ce ii face placere, explica-i anumite lucruri. Explica-i de ce este important sa inveti, iar in functie de subiectul discutiei voastre da-i exemple relevante. Explica-i anumite lucruri daca vine vorba de ele in discutia pe care o purtati. Este posibil ca cel mic sa iti vorbeasca despre prietenii lui, despre jucariile lui sau despre jocurile pe care le joaca impreuna cu prietenii. Nu il certa daca afli ceva ce nu iti convine, explica-i de ce anumite lucruri nu este bine sa le faci, si convinge-l sa nu le mai faca aducandu-i argumente specifice varstei. Nu il certa decat daca este obraznic sau daca te minte, pentru ca astfel copilul va veni intotdeauna la tine sa iti povesteasca diverse lucruri, iar tu vei avea posibilitatea sa il directionezi pe calea care trebuie si sa il convingi sa nu mai repete anumite greseli, aducandu-i exemple sau argumente.

Facand lectii cu el, fa-le in joaca – recompenseaza-l cu o inimioara / bulina / floare in dreptul literei / cifrei / exercitiului corect facut. Copilul va vrea sa mai vada inca o recompensa si se va stradui din ce in ce mai mult. Repeta cu el activitatile care vezi ca ii fac placere si din care invata lucruri care ii vor folosi la scoala sau in viata. Copilul tau trebuie sa devina descurcaret, istet si in primul rand sa retina anumite lucruri pe baza carora sa gandeasca mai departe si sa evolueze.

Explica-i de ce trebuie sa invete (incepand cu varsta de 3 ani, el va intelege). Spune-i ca daca invata va avea satisfactii, invata-l tehnica amanarii recompensei, incepand cu lucruri marunte (de exemplu explica-i ca daca are 10 lei in pusculita si nu ii cheltuie acum, daca mai asteapta si mai strange isi poate cumpara o jucarie mai scumpa pe care si-o doreste). Explica-i copilului ca daca invata bine la scoala va obtine mai usor anumite lucruri in viata si va putea sa lucreze cand va fi mare in domeniul de care este pasionat. Explica-i acest lucru in functie de varsta.Explica-i ca daca invata bine o sa obtina multe lucruri, inclusiv o sa poata castiga bani mai multi in functie de cat este de destept. Este posibil ca cel mic sa iti raspunda cu o intrebare cand ii explici astfel:  “daca invat bine o sa fiu destept/desteapta si voi castiga bani multi si o sa pot sa imi cumpar tot ce imi doresc? O sa imi pot cumpara tot magazinul de jucarii?” Daca cel mic iti va spune ceva asemanator cu aceasta replica inseamna ca a inteles unul dintre motivele pentru care trebuie sa invete. Esti pe drumul cel bun. Nu mai trebuie decat sa petreci timp cu el, sa il ajuti sa invete, sa te joci cu el si sa il inveti lucruri noi in acelasi timp.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Cum sa determini copilul sa vrea sa invete, 4.7 out of 10 based on 3 ratings
Print Friendly, PDF & Email