Cum facem fata problemelor la scolari?

Crestemimpreuna.ro

Cu cat copiii cresc mai mari, cu atat si problemele lor sau cerintele lor devin mai mari. Problemele lor devin din ce in ce mai mari pentru ei, orgoliul creste si el si cu cat se apropie de adolescenta cu atat este mai greu sa te intelegi cu ei in unele cazuri.

Copiii sunt diferiti, in jurul varstei de 8-9 ani, cand incepe perioada de preadolescenta, fiecare reactioneaza diferit la ceea ce vede in jur, bineinteles acest lucru se intampla si in functie de ceea ce aud sau vad acasa sau la scoala. Din pacate in zilele noastre perioada de preadolescenta incepe mult mai devreme decat in trecut – lucru care ne determina sa ne adaptam si este foarte necesar sa nu raportam perioada de crestere a copiilor nostri la copilaria noastra decat ca termen de comparatie.

Copiii din ziua de azi au tablete si smartphone-uri la 8 ani, desigur, cei ai caror parinti isi permit sa preturile. Nu trebuie sa cadem in nici o extrema, insa daca cel mic are rezultate bune si este cuminte, ii putem cumpara un  smartphone sau o tableta daca si prietenii lui au astfel de gadget-uri, spunandu-i insa ca acest “cadou” il primeste pentru ca merita. Astfel copilul va fi si stimulat. Desi multi parinti nu sunt de acord cu acest lucru, trebuie sa tinem seama de mediul in care traim. Foarte important este insa, chiar daca il invatam pe cel mic cu tehnologia, sa ii oferim in acelasi timp si ce am trait noi, macar o parte din jocurile sau lucrurile de care ne-am bucurat cand eram copii.

In vremurile actuale, ca parinte este foarte dificil sa tii pasul cu tot ce inseamna dezvoltare a copilului incepand cu varsta de 8 ani, pentru ca ei par mult mai inteligenti si mult mai dezvoltati decat eram noi in acea perioada. Nu trebuie insa sa uitam ca aparentele uneori inseala, iar ei sunt tot copii, doar ca mediul in care cresc ii face sa se dezvolte diferit. Asadar trebuie sa tinem foarte mult cont de toate conditiile, eventual chiar putem face o lista sau putem tine un jurnal in care sa facem comparatii si sa lamurim lucrurile in mintea noastra, ca parinti.

Este foarte important sa ai o relatie deschisa cu copilul tau, sa poata avea incredere in tine si sa vina la tine sa discute anumite aspecte importante ale vietii lui, si, de ce nu, chiar probleme. In general majoritatea parintilor sunt foarte stricti si “nu permit” copilului multe lucruri. Insa daca se doreste o relatie deosebita cu copilul parintele trebuie sa treaca peste anumite concepte si sa isi lase copilul sa vorbeasca, pentru ca indiferent de situatie, copilul vede, aude si face lucruri cu care noi, parintii, nu suntem mereu de acord.

Incepand cu varsta de 8 ani, este cazul sa te gandesti sa ai o discutie despre sex cu copilul tau. Din experienta am vazut multe cazuri in care copilul ajunge sa ii fie rusine de parinte si sa minta, sa nu vrea sa vorbeasca si sa ii spuna parintelui exact ceea ce acesta vrea sa auda. Aceste lucruri pot fi prevenite prin blandete si rabdare, este chiar necesar sa fii foarte atent la copilul tau si la dezvoltarea lui.

Aici poti citi un mic ghid care te va ajuta sa ai o discutie despre educatie sexuala cu copilul tau.

Ce anume iti provoaca dificultati ? Incearca sa rezolvi problema.

Educatia sexuala este o parte normala a educatiei pe care o oferi copilului tau.

Este esentiala pentru o comunicare autentica intre voi.

Nu amana discutia despre tot ce tine de educatia sexuala, pentru ca uneori poate fi prea tarziu. Dupa ce afla din alte surse, de la a sti pana la activitatea sexuala este doar un simplu pas. Cel mai bine este sa afle lucrurile de la tine, pentru ca in tine are incredere si daca ii spui adevarul se va apropia si mai mult de tine.

Ghid educatie sexuala copii

GHIDUL ESENTIAL AL EDUCATIEI SEXUALE

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Cum facem fata problemelor la scolari?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Print Friendly, PDF & Email