Cum dezvoltam copiilor increderea in sine?Unul dintre cele mai importante lucruri in dezvoltarea copilului tau o constituie increderea in el. Increderea este primul pas in dezvoltarea personala a copilului, de la incredere porneste totul.  Pentru a reusi sa iti ajuti micutul este foarte important sa ai si tu incredere in tine, sa fii o persoana fericita si implinita.

Exista mai multi factori care influenteaza increderea copilului in el:

1. Imbratiseaza-l

Este foarte important sa iti imbratisezi copilul, mai ales cand face un lucru de care esti incantata sau mandra. Aceste imbratisari si mangaieri constituie in primul rand o recompensa pentru lucrul bun pe care l-a facut cel mic, precum si un factor al cresterii increderii in sine a celui mic.

2. Comunica 

Comunica  cu copilul tau, arata-i ca ii intelegi starile de tristete si de suparare, are nevoie de acest lucru. Explica-i ca este normal sa fie trist sau suparat dintr-un motiv sau altul, insa fii ferma in ceea ce priveste comportamentul copilului la suparare. Fpatul ca este trist sau suparat nu ii da dreptul sa se comporte violent.

3. Implica-l

Implica-l pe cel mic in activitatile casnice, cand ai treaba lasa-l sa te ajute, chiar daca la inceput nu va face decat sa te incurce. Faptul ca este util sau ca invata sa fie util pe viitor ii va da incredere in el.

4. Discuta

Discuta cu cel mic ori de cate ori ai ocazia: la masa, cand mergeti impreuna la cumparaturi, in drum spre gradinita sau scoala. Da-i ocazia sa iti povesteasca ce a mai facut, lasa-l sa iti spuna tot ce a facut fara a interveni cu mustrari si ulterior explica-i de ce anumite lucruri sunt rele si de ce nu trebuie sa le mai repete. Chiar daca este mic, in timp va intelege de ce anumite lucruri nu trebuie facute si nu va fi apoi un efort foarte mare sa il ghidati pe drumul cel bun.

5. Asculta-l

In timpul discutiilor, asculta-l pe cel mic fara a-l intrerupe. Dupa ce termina ce are de spus, explica-i unde a gresit si unde a actionat bine. Faptul ca il asculti ii creeaza impresia ca il iei in serios si ii va creste increderea in el.

6. Razi impreuna cu el

Razi impreuna cu el de lucrurile amuzante. Niciodata nu face glume pe seama lui care ar putea sa ii distruga increderea in el.

7. Nu-l jigni

Indiferent cat de mult a gresit cel mic, nu il jigni. Nu ii spune ca e rau, prost sau incapabil. Spune-i ca are un comportament urat, explica-i ca el este o persoana buna si ca nu trebuie sa se comporte in anumite feluri sau sa faca anumite lucruri.

8. Recunoaste cand gresesti

Indiferent cat de adulti suntem, si noi mai gresim. Recunoaste acest lucru in fata copilului tau, pentru ca acest lucru ii va creste increderea in el, faptul ca ii recunosti ca ai gresit, ii dovedeste copilului ca el este important in viata ta.

9. Calitate nu cantitate

Indiferent cat de putin timp petreci cu copilul tau, nu trebuie sa te simti vinovata. Petrece timpul pe care il ai la dispozitie cu cel mic in asa fel incat sa faceti lucruri importante impreuna, sa va simtiti bine si astfel copilul va simti ca este important pentru tine, indiferent cat de putin timp i-ai aloca.

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Cum dezvoltam copiilor increderea in sine?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Print Friendly, PDF & Email