Cum cresti un copil independentPrin notiunea de copil independent intelegem un copil capabil sa ia decizii corecte si sa se descurce in orice situatie. Nu este usor sa cresti un copil independent, mai ales ca tu ca parinte vrei sa il protejezi de foarte multe lucruri sau situatii neplacute. Cheia in acest sens este sa ii explici copilului tau exact acele lucruri sau situatii, in asa fel incat sa inteleaga despre ce este vorba.

Exista cateva elemente de care sa tii cont pentru a creste un copil independent:

1. Modelele de comportamente

Copilul imita. Acesta este primul pas in dezvoltarea lui. Tocmai de aceea este indicat sa fii un model corect pentru el. Increderea in sine, curajul, stapanirea furiei si alte trasaturi pe care le vede la tine il vor face sa si le insuseasca si intr-un final sa capete el insusi incredere in sine, fapt care va conduce la independenta sa.

2. Deciziile

Invata copilul sa ia decizii corecte. Explica-i ca in rezolvarea unei probleme si luarea unei decizii trebuie sa caute si avantajele si dezavantajele dupa care sa ia o hotarare.

3.  Responsabilitatile

Lasa  copilul sa ia o decizie pentru care indiferent de rezultat el va suporta consecintele. Acest lucru il va face ca pe viitor sa isi imbunatateasca modalitatile de analiza prin care poate sa ia o decizie.

4. Sarcini

Da-i lucuri de facut pe care sa le rezolve singur. Incurajeaza-l daca nu reuseste, lauda-i munca si efortul daca reuseste.

5. Banii

Lasa-i pe mana o suma, indiferent cat de mica este. Spune-i ca daca nu o cheltuie si asteapta sa se mai stranga bani, isi va cumpara sau va face ceva mai important cu banii respectivi.

6. Increderea

Increderea in sine duce la dezvoltarea independentei. Faptul ca stie ca poate sa faca anumite lucruri, ca are resursele necesare, ii va intari increderea in sine si va avea ca rezultat o stima de sine ridicata.

7. Preferintele

Cand copilul isi cunoaste preferintele, stie sigur ce are de facut pentru a obtine un rezultat. Acest lucru corelat cu increderea in sine vor face din copilul tau un copil independent.

8. Curiozitatea

Curiozitatea ajuta la dezvoltarea copilului tau. Faptul ca este curios, il va face sa caute intotdeauna solutii si informatii noi, mai ales legate de nelamuririle lui, ceea ce practic inseamna independenta.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
Cum cresti un copil independent, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
Print Friendly, PDF & Email