Comunicarea eficienta intre parinte si copil

Comunicare parinte copil

Cheia catre o legatura stransa cu copilul tau este comunicarea. Cheia catre o legatura stransa cu copilul tau este comunicarea. Comunicarea este foarte importanta. In viata de obicei copiii nu sunt invatati sa comunice, nici in familie, nici la scoala. La scoala exista un anumit tip de comunicare bazat pe intrebare raspuns, insa copilul nu poate da un raspuns personal: trebuie sa dea raspunsul din carte sau raspunsul la care se asteapta invatatorul, nu este acceptata o parere personala pe care sa se poata lucra. In general copii sunt invatati sa mearga in directia asteptarilor celorlalti, relatiile bazandu-se pe o comunicare standard. Si astfel copiii ajung adulti cu lacune, care nu stiu sa exprime sau nu mai pot sa exprime cu adevarat ceea ce simt. Adultul care isi da seama de aceste lucruri trebuie sa se reeduce, sa reinvete sa comunice, sa se inteleaga sau sa ii inteleaga pe cei din jurul sau.

 

Comunicarea cu copiii cere anumite abilitati. Trebuie sa redescoperim cum sa ne intelegem pe noi insine si pe cei din jurul nostru. Trebuie sa imbunatatim relatiile cu cei din jur si sa reusim sa vedem realitatea fara a acuza pe ceilalti. Toti ne lovim zilnic de dificultatea de a comunica intr-o oarecare masura. De cele mai multe ori privarea copilului la dreptul de a comunica si  impunerea anumitor limite  duc la formarea unui adult care nu va reusi sa comunice. Daca copiii se simt iubiti ei devin mai receptivi la sfaturile parintilor in toate privintele, mesajele ajung mult mai rapid la ei si vor fi mai receptivi si mai ascultatori.

 

De multe ori acuzam pe cei din jurul nostru pentru ca nu stim de fapt sa exprimam ce simtim si nu incercam sa intelegem ce ne deranjeaza cu adevarat. Exista o diferenta intre ceea ce vrem sa exprimam si modul in care percep cei din jur acest lucru. Ecoul cuvintelor noastre ajunge la persoana cu care vorbim dar de multe ori este o diferenta enorma intre ce am vrut noi sa spunem si ce s-a inteles. Fiecare intelege un lucru in functie de conceptiile pe care le are si in functie de experientele avute.

 

Sunt anumite atitudini care impiedica sau faciliteaza comunicarea. De multe ori dorim ca persoana de langa noi sa inteleaga mesajul pe care i-l transmitem in mod exact, dorim sa simta exact ce simtim si noi, si aceasta ascultare devine indispensabila uneori. Omul nu poate intelege anumite lucruri care i s-au intamplat, motivul pentru care s-au intamplat daca mai intai nu se simte el inteles.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Comunicarea eficienta intre parinte si copil , 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Print Friendly, PDF & Email