Când este necesară logopedia pentru copii? Iată principalele semne care indică nevoia de a apela la un logoped

 

Când este necesară logopedia pentru copii? Iată principalele semne care indică nevoia de a apela la un logoped

Problemele în vorbire sunt deseori întâlnite în rândul copiilor, iar cele mai multe dintre ele necesită terapie prin logopedie pentru a fi îndreptate cât mai eficient. Dar cum deosebim dificultățile de exprimare normale vârstei, de nevoia reală de a primi ajutorul unui logoped?

Iată care sunt principalele repere care indică nevoia de logopedie:

  • Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 luni

Această perioadă este, probabil, cea mai grea din punct de vedere al vorbirii, pentru că majoritatea micuților pronunță greșit aproape tot ce vor să spună.

De aceea, este destul de dificil pentru părinți să înțeleagă ce anume încearcă să transmită copilul și să reușească să asocieze cele spuse de acesta cu obiectul sau persoana la care face, cu adevărat, referire.

Practic, în mai tot ceea ce spun, copiii folosesc cu totul alte litere iar ceea ce pronunță nu seamănă cu niciun cuvânt din vocabularul nostru. Dar aceste lucruri sunt perfect normale!

Ce ar trebui el să poată spune, ca să nu aveți niciun fel de griji privind nevoia de logopedie, sunt consoane precum „m”, „p”, „b”, „v” sau „h” și cuvinte simple, formate din aceleași grupuri de litere, cum sunt „mama”, „tata”, „apa”, „baba”.

  • Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani

Deși încă mai este normal, și la această vârstă, să pronunțe cuvinte neclare, copilul ar trebui să poată susține o conversație prin propoziții formate din mai multe cuvinte.

De altfel, vocabularul lui ar trebui să fie îmbogățit cu sunete și cuvinte noi, astfel încât să poată pronunța consoane mai grele precum „c”, „d”, „n”, „g”, „t”, „f”.

În cazul acestui interval de vârstă, cel mai clar indiciu privind necesitatea logopediei este dat de refuzul de a vorbi.

Există, de asemenea, foarte mulți copii cu vârsta de peste 4-5 ani care au nevoie de un logoped, iar indiciile sunt aceleași.

De altfel, în cazul copiilor care încep să învețe să scrie și să citească, tulburările de pronunție sau dificultățile în a citi și a înțelege textul sunt semne clare că este nevoie de terapie cu un logoped pentru copii.

Ce exerciții de logopedie îmbunătățesc vorbirea copiilor?

Pentru a obține cele mai bune rezultate din terapia prin logopedie, este foarte important să știți că ședințele cu terapeutul nu vor fi suficiente și că va trebui să respectați cu strictețe indicațiile pe care acesta vi le dă pentru exersarea în particular.

Nu vă temeți, însă, pentru că logopedia se desfășoară prin jocuri și exerciții, astfel că va fi interesant și amuzant să faceți asta cu cel mic.

Iată câteva exemple de logopedie prin jocuri și exerciții:

  • imitarea căscatului;
  • închiderea și deschiderea gurii;
  • acoperirea alternativă buzei de sus cu cea de jos și invers;
  • ridicarea și coborârea mandibulei, precum și mișcarea ei spre stânga și spre dreapta;
  • formarea unei pâlnii cu gura, ca la pronunțarea literelor „o” și „u”;
  • strângerea buzelor și suflarea, cu putere, a aerului, ca la pronunțarea sunetelor „b” și „p”;
  • imitarea sunetelor scoase de animale (cucurigu, oac-oac, cum face calul – exercițiu foarte bun pentru mișcarea limbii etc.).

Așadar, dacă observați că cel mic are probleme de limbaj, luați legătura cu un logoped pentru copii. În București, de exemplu, aveți inclusiv posibilitatea de a opta pentru un logoped la domiciliu, lucru care îl va ajuta pe copil să accepte ședințele și să se simtă în siguranță, rămânând în mediul lui.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Când este necesară logopedia pentru copii? Iată principalele semne care indică nevoia de a apela la un logoped, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email